Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 22,5 dag
cukier puder 4,5 dag
masło 12,5 dag
żółtko jajek 2 szt.
proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
Nadzienie:
maliny świeże lub mrożone 2 szkl.
cukier 8 dag
sok z cytryny 1 łyżka
biała czekolada 10 dag
masło 4 dag
mleko 100 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda zimna 1 (ewentualnie)
woda zimna 4 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady

Kroki postępowania

1
Przesiać mąkę do miski robota kuchennego, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Całość posiekać na drobną kruszonkę
Krok 1 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
2
Dodać żółtka. Wymieszać jeszcze raz przez chwilkę, wyjąć nóż i zagnieść ręką ciasto. Gdyby było za sypkie dodać stopniowo łyżkę wody.
Krok 2 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
3
Uformować z ciasta krążek i owinąć folią spożywczą. Wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Można i na 2 dni.
Nagrzać piekarnik do 200°C.
Krok 3 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
4
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na grubość ok. 3 mm. Gdyby było w lodówce dłużej niż owe 30 minut, zostawić na jakieś 10, aby nieco zmiękło i nabrało plastyczności. Okrągłą foremką wyciąć 24 krążki średnicy ok. 6 cm (raczej nie mniejsze)...
Krok 4 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
5
...i wyłożyć nimi foremki do mini muffinek. Nie trzeba ich natłuszczać. Delikatnie docisnąć ciasto do foremek - najlepiej to zrobić przez folię spożywczą, która uchroni od niechcących dziur w dodatku tylną stroną małej łyżeczki. To najbardziej żmudny moment, ale nie taki straszny.
Krok 5 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
6
Tu różnica: na dole efekt dociskania bez folii i łyżeczki. Im dłuższe paznokcie, tym gorzej dla ciasta.
Krok 6 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
7
Ciasto przykryć małymi kawałkami folii aluminiowej i wypełnić suchą fasolką.
Krok 7 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
8
Piec 10 minut, wyjąć usunąć folię, oczywiście razem z obciążeniem i dopiec przez 3-5 minut. W zależności od stopnia zrumienienia jaki lubimy. Wyjąć z piekarnika, odłożyć na chwilkę i wyjąć z foremek. Wychodzą bardzo łatwo.
Krok 8 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
9
W czasie gdy foremki stygną wrzucić maliny (o tej porze roku dałam mrożone) z cukrem i sokiem cytrynowym do rondelka. Gotować na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić.
Krok 9 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
10
Żelatynę namoczyć w wodzie i odłożyć do napęcznienia.
Krok 10 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
11
Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Krok 11 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
12
W małym rondelku zagotować mleko i wlać je do czekolady. Szybko dokładnie wymieszać i dodać żelatynę. Mieszając rozpuścić póki mieszanka jest gorąca. W razie potrzeby zrobić to w kąpieli wodnej, ale u mnie obeszło się bez niej. Krem odstawić na chwilę, co jakiś czas mieszając, aby wciąż był jednolity.
Krok 12 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
13
W tym czasie rozłożyć maliny do upieczonych tarteletek. Łyżeczką rozlać krem na wierzchu i odłożyć w temperaturze pokojowej na około 30 minut, aby krem stężał.
Krok 13 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
14
Tak wygląda nadgryziona tarteletka (znów nie mogłam się oprzeć - zarówno nadgryzieniu, jak i zrobieniu zdjęcia) z jej malinowym wnętrzem.
Krok 14 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto
15
Tak w całości. Takie małe a cieszy...
Krok 15 - Malinowe tarteletki z kremem z białej czekolady foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 13.09.2016 15:16
smaczny deser
jasiek 19.04.2014 14:44
ciekawy pomysł
Kasia36 20.10.2013 22:38
Mmm... słodkości palce lizać
tatiana2 03.10.2013 11:48
same pyszności :)
Anna169Hosz 23.06.2013 14:42
Musiały być bardzo smaczne.
Magda60 30.09.2012 21:03
super wygladaja
borgia 29.09.2012 20:51
Dzięki Sylwia. Naprawdę polecam.
sylwia / sytofala 29.09.2012 19:45
wczoraj oglądałam je na twoim blogu i dodałam do zakładek, super kuszą
czarnyaniol1990 28.09.2012 21:34
maly plus biała czekolada uwielbiam ;)
Katarzyna47 28.09.2012 21:17
Ładne i pewno pyszne.
Sylwia26 28.09.2012 21:17
Smakowicie się prezentują :)
kasiaw 28.09.2012 20:38
pyszne
BeataJ 28.09.2012 20:35
ciekawe i super wyglądają :)
owca441 28.09.2012 20:20
kusząca propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak