Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz stopić i wystudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać cukier, żółtka, sól, tłuszcz i wyrabiać ciasto, aż nie będzie się kleiło do rąk. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na nie borówkę, zagnieść kruszonkę i ułożyć na owocach. Piec w temperaturze 150 stopni 50 minut. Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

Zamiast borówki można dać inne owoce, np. maliny, czereśnie, truskawki, rabarbar czy agrest.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    Proste, szybkie ciasto. Uwielbiam ciasta z kruszonką
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    ciasto jest na pewno pyszne,i łatwe do zrobienia
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Proste i smaczne ciacho.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo lubię takie ciasta
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszkalider

    wygląda wspaniale!
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    wspaniale

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !