Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w liściach winogron z tartym serem Graviera Teo Vafidis

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 150 g
mięso mielone wołowe 150 g
cebula 1 szt
ryż 2 łyżki
natka pietruszki 1 szt
mięta posiekana 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 1 szt
oliwa 4 łyżki
cytryna 1 szt
sól so smaku
pieprz do smaku
ser Graviera 50 g
wino 450 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w liściach winogron z tartym serem Graviera Teo Vafidis

Teo Vafidis poleca:
Liście winogron odsączamy z zalewy i przepłukujemy wrzątkiem. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W misce mieszamy na jednolitą masę składniki farszu: mięso mielone, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę, ryż, koperek, natkę, miętę, sól i pieprz do smaku. Rozkładamy liście winogron i nakładamy na nie po około 1 płaskiej łyżce przygotowanego farszu. Zawijamy brzegi liści jak gołąbki.
Na dnie garnka wykładamy pozostałe liście winogron i kilka plasterków cytryny. Na nich układamy ścisło pozawijane dolmadakia i przyciskamy talerzem, aby nie wypłynęły podczas gotowania. Zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy do miękkości przez około 60 minut na wolnym ogniu. Podajemy posypane tartym serem Graviera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 11.06.2015 23:54
gołąbki, ulubione danie
Rycerz
Rycerz 02.01.2014 15:07
Ciekawe połączenie smaków
Joanna108
Joanna108 11.10.2012 11:05
coś w moim stylu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak