Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami w cynamonie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 2/3 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mielone migdały 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżka
cukier trzcinowy 3 łyżki
jabłko kwaśne kilka nieducych szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami w cynamonie

Kroki postępowania

1
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Nacinamy w paseczki, za pomocą nożyka.
Krok 1 - Biszkopt z jabłkami w cynamonie foto
2
Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem. Powstałą mieszanką nacieramy jabłka i odstawiamy.
Krok 2 - Biszkopt z jabłkami w cynamonie foto
3
Zabieramy się za robienie biszkoptu. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i całość dość długo ubijamy mikserem na puszystą masę.
Krok 3 - Biszkopt z jabłkami w cynamonie foto
4
Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i całość mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
Krok 4 - Biszkopt z jabłkami w cynamonie foto
5
Tortownicę (moja miała średnicę ok. 22 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką mielonych migdałów.
Krok 5 - Biszkopt z jabłkami w cynamonie foto
6
Wlewamy ciasto
Krok 6 - Biszkopt z jabłkami w cynamonie foto
7
i posypujemy z wierzchu resztą mielonych migdałów.
Krok 7 - Biszkopt z jabłkami w cynamonie foto
8
Układamy jabłka- nie musimy ich wciskać, tylko układamy na wierzchu, same się zapadną w cieście.
Krok 8 - Biszkopt z jabłkami w cynamonie foto
9
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 35-45 minut- do „suchego patyczka”.
Krok 9 - Biszkopt z jabłkami w cynamonie foto
10
Biszkopt z jabłkami w cynamonie
Krok 10 - Biszkopt z jabłkami w cynamonie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 05.09.2012 09:05
zawsze smaczne
iziona 28.08.2012 19:41
Dziękuję za odpowiedź, sama się sobie teraz dziwię, że nie pomyślałam o tym :)
Koper 27.08.2012 11:12
Dzięki nacięciom cynamon wchodzi "do wnętrza jabłek" i dzięki temu są bardziej cynamonowe w smaku :)
iziona 27.08.2012 07:38
Proste i fajne, ale mam pytanie te nacięcia to tylko dla dekoracji czy ma to jakiś inny cel?
Agnieszka_B 27.08.2012 07:16
Proste i pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak