Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłek 1 kg
brzoskwiń 1 puszka
galaretka truskawkowa 1
śmietany 350 ml
cukru 4 łyżka
jajek 6
cukru 1/2 szk
cukier waniliowy 1
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej 5 łyżka
mąki pszennej 6 łyżka
DODATKOWO:
cukier błyszczący

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Następnie dodać żółtka i chwilę mieszać.
Potem dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.
Na wolnych obrotach połączyć mąkę z jajkami.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem i wysypać bułką tartą.
Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić ja do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy, wystudzić i przekroić na dwa placki.
Krok 1 - Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt foto
2
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę.
Odlać 1/3 szk soku z brzoskwiń a resztę wlać na patelnie lub do rondla.
Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć je aż będą miękkie.
Następnie dodać brzoskwinie i nadal chwilę smażyć.
Na koniec wsypać galaretkę i mieszać masę owocową aż się rozpuści.
Masę chwilkę przestudzić.
Krok 2 - Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt foto
3
Do soku dolać 3 łyżki przegotowanej wody i wymieszać.
Krążki ciasta ułożyć na dwóch paterach lub talerzach i nasączyć je mieszanką soku i wody.
Na każdy z nich wyłożyć połowę masy owocowej.
Wyrównać lekko powierzchnię.
Krok 3 - Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt foto
4
Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę 30 % i ubić ja na sztywno z cukrem.
Śmietaną pokryć masę owocową według dowolnego wzoru.
Krok 4 - Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt foto
5
Na sam koniec górę ciasta posypać posypka i błyszczącym cukrem.
Krok 5 - Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.10.2016 23:03
smakowite :)
ben-ka 08.08.2016 08:25
Chętnie bym spróbowała.
Beata73 09.11.2015 09:44
wspaniały biszkopt :)
alaaa 02.04.2014 22:46
bardzo apetycznie wygląda
cukiereczek 29.04.2013 09:44
bardzo ciekawe
ZEWA 26.08.2012 19:05
polecam
wedith1 26.08.2012 17:49
Podoba mi się :)
Adamorek 13.08.2012 21:43
smaczny
SmacznaPyza 11.08.2012 18:01
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak