Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy torcik

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórków kokosowych 2/3 szk
jajek 6
mąki tortowej 5 łyżka
mąki ziemniaczanej 4 łyżka
cukru 2/3 szk
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukru waniliowego 1 łyżka
masa
śmietany 750 ml
śmietan-fixy 2
cukru 1/2 szk
DODATKOWO:
wiórków kokosowych 2 w pięciu kolorach ( niebieskie,

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy torcik

Kroki postępowania

1
Po dwie łyżki wiórków wsypać do pięciu małych naczynek.
Dodać po odrobinie barwników spożywczych w żelu i kilka kropel wody i dokładnie wymieszać, aż barwnik się połączy z wiórkami.
Wiórki wysypać na ręczniki papierowe do osuszenia.
Krok 1 - Kokosowy torcik foto
2
W międzyczasie przygotować biszkopt.
Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i zmieszać z 2/3 szk wiórków kokosowych.
Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i na mniejszych obrotach zmiksować z pianą.
Następnie na bardzo wolnych obrotach lub ręcznie połączyć masę z mieszanka mąki i wiórków.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą, można wiórkami kokosowymi.
Masę przełożyć do blachy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na środkowy poziom i piec 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy i ostudzić kładąc biszkopt dołem do góry, aby ładnie się wyrównał.
Krok 2 - Kokosowy torcik foto
3
Gdy będzie całkiem zimny przekroić na 4 placki.
Biszkopt jeśli jest suchy to należy go nasączyć jakimś sokiem lub innym płynem.
( Mój był dość wilgotny, więc niczym go nie nasączałam ).
Śmietanę ( 30 % ) chwilę ubijać, dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem.
Teraz należy zabrać się do przełożenia tortu.
Pierwszy placek posmarować częścią masy, posypać dowolnym kolorem wiórków ( u mnie zielonym ), przykryć drugim krążkiem i wyłożyć kolejną porcję śmietany.
Krok 3 - Kokosowy torcik foto
4
Ponownie posypać wiórkami i tak postępować aż zużyjemy wszystkie krążki.
Na koniec boki i górę tortu posmarować masą, wyrównać powierzchnię, do boków użyć np. trójkąta z wzorkami i obrysować nim tort dookoła.
Na górze z masy zrobić okrąg dowolną końcówką dekoratora.
Krok 4 - Kokosowy torcik foto
5
Na sam koniec tort z wierzchu i po bokach obsypać kolorowymi wiórkami.
Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 5 - Kokosowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.10.2016 23:02
smaczny tort :)
Izabela28 23.05.2015 15:40
bardzo kolorowy ten torcik:)
halina17 11.08.2012 19:23
Ładny , kolorowy torcik.
ZEWA 11.08.2012 16:00
dzięki Mysiunia, coś mi nie zapisało
Mysiunia 11.08.2012 15:58
ZEWA - edytuj przepis bo w składnikach brak proporcji.. A torcik wygląda wspaniale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak