Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z marchewką i sosem tatarskim
Do dużej miski wsypujemy 2/3 mąki, cukier, sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, podsypując je mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5 godziny.
2. Marchewkę obieramy i gotujemy aż będzie miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do marchewki. Wsypujemy błonnik, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy szklanką kółeczka. Lekko rozciągamy palcami każde. Na środku układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy jak pierożka.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 180st aż nabiorą ładnego koloru.
Podajemy gorące z sosem tatarskim.