Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać dokładnie z łyżką cukru, 1/3 mąki i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i żółtko ubić na parze z resztą cukru. Gdy ciasto już wyrośnie dodać resztę mąki oraz masę jajeczną. Następnie dodać roztopione masło i ponownie wyrobić oraz zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić mak. Wpierw do sparzyć a następnie zmielić. Włożyć go do rondelka dodać miód, masło, cukier i skórkę pomarańczową. Podgrzać aż miód się rozpuści. Następnie dodać jajka i zapach. ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić formę z kominem i wyłożyć na nią masę makową a potem wyłożyć drugą część. Odstawić do wyrośnięcia i piec ok. godzinki. przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pięknie wyszła
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    smaczne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !