Sposób przygotowania

Wodę zagotować z solą.
W międzyczasie dokładnie umyć kalafiora, osączyć i podzielić na niewielkie różyczki.
Słoiki dokładnie wyparzyć lub nawet wyprażyć w piekarniku - pokrywki wygotować.
Koper umyć i osączyć.
Czosnek obrać i każdy ząbek naciąć na krzyż, nie rozcinając do końca.
Do słoika włożyć warstwę kalafiora, na niej zielony koperek, przełożyć kilkoma ząbkami czosnku i ponownie nakryć kalafiorem.
Na wierzchu ułożyć baldach kopru i całość zalać solanką.
Zakręcić słoiki i wstawić do większego naczynia, na wypadek, jakby solanka w czasie kiśnięcia zaczęła się pienić i wypływała ze słoików.
Całość odstawić w chłodniejsze i nienasłonecznione miejsce (ja wstawiam pod kuchenny stół) i pozostawić na kilka dni.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    nie robilam, nie jadlam, nie słyszałam nawet :)
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Czas więc najwyższy, aby spróbować i zrobić chociaż 2-3 słoiczki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta

    ok...zrobie ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    ja też pierwszy raz się z takim kalafiorem spotykam
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    W zasadzie kiszony kalafior znany jest od bardzo dawna - może tylko jest obecnie mniej popularny...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !