Sposób przygotowania

Mąkę łączymy z jajkami, solą, dodajemy mleko i zagniatamy. Gdy ciasto nie tworzy jednolitej masy podlewamy wodę. Musi ciasto byś dobrze zagniecione i twarde. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienkie placki. Placki zwijamy w ruloniki i kroimy cienkie kluseczki. Oprószamy je mąką, by się nie zlepiały. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju. Wrzucamy makaron, gotujemy do czasu aż wypłynie na powierzchnie- od tego czasu jeszcze około 3 minuty. Odcedzamy makaron i polewamy zimną wodą. Rosołek czy zupa z takim makaronem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    pestka

    domowy jest najlepszy , ale dawno go nie robiłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !