Sposób przygotowania

CIASTO: miękkie masło miksuję na biały, puszysty krem, dodaję cukier puder i dalej miksuję. Następnie dodaję po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaję do maślano-żółtkowego kremu cały czas miksując. Gdy składniki się połączą dodaję śmietanę i jeszcze przez moment miksuję.

Ciasto zagniatam w kulę i zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia.
Po tym czasie połową ciasta wylepiam dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem.

Delikatnie opłukane i dokładnie osuszone jagody mieszam z mąką ziemniaczaną i układam równą warstwą na cieście. Na owocach rozkładam drugą część ciasta.

KOKOSOWA BEZA: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję cukier i dalej ubijam. Następnie dodaj sok z cytryny i nadal ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną mieszam na najwolniejszych obrotach miksera z ubitą pianą z białek. Całość wykładam równą warstwą na wierzchu ciasta.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180*C, wkładam formę z ciastem i piekę je 40 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno rumieni się od góry, to przykrywam je arkuszem folii aluminiowej.

*jeśli jagody są bardzo kwaśne, to do kokosowej bezy dodaję więcej cukru.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    treonina

    super!
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    pyszności:)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszne z jagódkami...
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pyszne smaki w tym cieście, mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Joanna46

    Pyszne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    super
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Najpierw popracować trzeba aby poczuć smaki nieba.... bosko!
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    U mnie pracy było trochę mniej, bo jagody kupione, ale jakby samej nazbierać to dopiero ciasto by smakowało.
  • 0
    original
    Opublikowano

    agam26

    mniam
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ze zbieranymi taniej ,z kupnymi szybciej a ciacho i tak super...
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Ciasto musi być bajecznie pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    Ciasto musi byc pyszne, a ta beza kokosowa.. mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 3
    original
    Opublikowano

    alaaa

    jagody i kokos to wyborne połączenie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetne pyszne ciasto
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pysznie ,,,,
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    aż prosi się aby je upiec,póki jeszcze są jagody:)pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Niestety trzeba się spieszyć, bo sezon na jagody jest krótki.
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Dobrze, że mam zamrożone jagody, to zimą sobie zrobię takie pyszne ciacho:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ja niestety w tym roku nie zrobiłam zapasów.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    takie smakołyki z kokosem to ja uwielbiam :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    wspaniałe ciacho, musiało być pyszne :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    @Alex_M, u nas to ciasto jest zawsze przebojem sezonu jagodowego.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawlito

    pyszności zjadło by się

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !