Sposób przygotowania

Ozorki umyć i obrać ze ślinianek, włożyć do garnka z gotującą się wodą, pogotować ok. 10 min. , zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, przyprawy, kostki wołowe i powoli gotować ok. 83 min. Po tym czasie ozorki należy wyjąć i usunąć z nich skórkę oraz przeciąć je wzdłuż na pół, odstawić. Ugotowane warzywa z włoszczyzny kroimy w kosteczkę i odkładamy. Robimy magiczny sos :) Wywar, w którym gotowały się pyszne ozorki zagęszczamy dwoma - trzema łyżeczkami mąki ziemniaczanej, doprawiamy "na ostro" imbirem, pieprzem i papryką (oczywiście solimy). Dodajemy ok. dwóch słoiczków chrzanu (ok. 350g), pokrojone warzywa z włoszczyzny i ozorki. Zagotowujemy i na malutkim gazie gotujemy ok. 7 minut.MIESZAMY, MIESZAMY, MIESZAMY ŻEBY NIE PRZYWARŁO DO DNA. Dodajemy śmietanę celem zabielenia. WŁALA :) Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem z ziemniaczkami.

SMACZNEGO :)
P.S. zamiast mąki ziemniaczane można pyszne danie zagęścić jasną zasmażką.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Przykro mi, ale ja tego bym nie jadła.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !