Sposób przygotowania

Przygotowujemy farsz: mięso gotowane mielimy w maszynce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką i podsmażamy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowujemy masę ziemniaczaną: surowe ziemniaki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy z soku i przekładamy do miski. Ugotowane ziemniaki mielimy i dodajemy do surowych ziemniaków. Dodajemy trochę soku z surowych ziemniaków /żeby masa nie była zbyt sucha i dała się formować w pyzy/ i mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka oraz sól i pieprz według uznania. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Na dłoni formujemy okrągłe placuszki, nakładamy porcję farszu i formujemy pyzy. Pyzy wrzucamy porcjami na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10-15 min / w zależności od wielkości pyz/. Cebule obieramy, drobno siekamy, boczek kroimy w kosteczkę i razem podsmażamy a następnie polewamy nimi gotowe pyzy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !