Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej drobno pokrojone, zimne masło i miksujemy. Dodajemy sól, cukier i jajko. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.


Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty.

Pieczemy ok. 25 minut w temp. 200st.



Nadzienie:

3 jajka
120g cukru (można jeszcze dosłodzić)
150g mąki
łyżka cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej
400ml mleka
150ml jogurtu naturalnego
150g czekolady, połamanej na kawałki
2 łyżki wiśniówki (pominęłam)


W żaroodpornej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, puder oraz sól, po czym domieszać esencję waniliową.

Mleko i jogurt przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, a następnie przelać do miski z masą z jajkami. Umieścić miskę nad rondlem z gotującą się wodą i mieszać, aż powstanie gęsty krem.

W innym małym rondlu podgrzewać czekoladę z dodatkiem wiśniówki, aż się stopi. Domieszać ją do kremu, po czym zdjąć miskę z ognia i wystudzić.

Przełożyć krem na spód.



Dekoracja:

150ml kremówki
1/2 tabliczki czekolady, startej



Posmarować tartę ubitą kremówką i udekorować wiórkami czekolady.



Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !