Przepis i sposób przygotowania na: Harataniec
Mąkę i margarynę posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zarobić ciasto i podzielić je na 3 części. Do dwóch dodać kako.Każdą cześć ciasta owinąć folią i schłodzić w lodówce.
MASA SEROWA:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku ciągle ucierając. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować.
PIANKA:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i kisiel - zmiksować na najniższych obrotach.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, Spód wyłożyć jasnym ciastem, na to rozsmarować powidła, następnie zetrzeć ciasto ciemne, nałożyć masę serową a na nią piankę. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta ciemnego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.