Sposób przygotowania

Galaretkę truskawkową rozpuścić w ¾ sugerowanej ilości wody. Ostudzić.

Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z szypułek i osuszyć. Każdą przekroić na połowę.

Przygotować szklaną misę w kształcie kwadratu. Wyłożyć ją folią spożywczą. Dno i boki misy wyłożyć truskawkami, sklejając je ze sobą tężejącą galaretką. Dobrze schłodzić w lodówce.

Żelatynę spożywczą namoczyć w ciepłym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Płatki migdałowe zmielić, a następnie połączyć z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z limonki. Na samym końcu starannie wymieszać z żelatyną. Wyłożyć do misy z truskawkami.

Na masie jogurtowo - migdałowej ułożyć herbatniki maślane. Całość wstawić do lodówki. Dobrze schłodzić.

Przed podaniem deser wyłożyć na paterę do góry dnem. Delikatnie zdjąć folię spożywczą. Ozdobić bazylią.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !