Sposób przygotowania

Przygotować tortownicę o średnicy około 20 cm. Sok ananasowy lekko podgrzać. Maczać w nim biszkopty i układać wzdłuż boków formy i na jej dnie.

Truskawki (400 g) opłukać pod bieżącą wodą i odszypułkować. Przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować na gładkie puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Przełożyć do garnka, dodać 50 g cukru pudru i sok wyciśnięty z limonki. Podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Połączyć z 20 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Ostudzić.

Ubić 400 ml śmietany kremówki, dodając pod koniec ubijania 50 g cukru pudru. Dokładnie wymieszać z ostudzonym puree truskawkowym, tworząc tzw. krem bawarski. Przygotowaną masę wyłożyć na spód biszkoptowy. Schłodzić w lodówce.

Świeży ananas obrać i pokroić na drobne kawałki. Zmiksować na gładkie puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Przełożyć do garnka, dodać 50 g cukru pudru i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Podgrzewać na wolnym ogniu. Połączyć z pozostałą żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Odstawić do ostygnięcia.

Przygotować krem bawarski o smaku ananasowym używając pozostałej śmietany, cukru pudru i puree ananasowego. Wyłożyć na warstwę truskawkową. Schłodzić w lodówce.

Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu.

Udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretką. Deser schłodzić w lodówce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    tessinka

    Wygląda bajecznie i tak też pewnie smakuje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    prawdziwy smakołyk...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Pięknie wygląda :)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    rewelacyjnie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !