Sposób przygotowania

Wcześniej przygotować chałwę.
Cukier gotować z wodą około 20 min do uzyskania syropu, kaszkę zrumienić na maśle i zalać gorącym syropem, energicznie wszystko wymieszać i na koniec dodać, kakao, orzechy, wiórki kokosowe oraz migdały, dokładnie wszystko połączyć. Masę z kaszki zapiekać w temp. 120 st około 15 min, następnie przełożyć do innego naczynia dokładnie ubijając w formie, wystudzić.
Ciasto:
Białka jajek ubić z odrobiną soli i pod koniec ubijania dodać cukier, całość ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem.
Ciasto przelać do tortownicy( 30cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 40 min, ale trzeba kontrolować czas pieczenia. Masa chałwowa:
Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę. Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i dowolnie ozdobić.
Ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    super propozycja
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    zjadłabym kawałeczek takiego
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika78

    ciekawe połączenie, chętnie bym spróbowała
  • 0
    original
    Opublikowano

    Martinezek

    piękny :)))
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Nie przepadam za chałwą, ale torcik wygląda obłędnie!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Weronika_eM

    pyszny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    as28

    fajny torcik
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Smaczny, zjadłabym z chęcią:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    wspaniały torcik
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smaczny torcik

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !