Sposób przygotowania

Bakłażan pokroić w paski, posypać solą i odstawić na 20 minut, żeby pozbyć się goryczki. Po tym czasie opłukać zimną wodą i osuszyć.

Mięso podsmażyć na oliwie. Gdy utworzą się grudki dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystko razem smażyć, aż mięso będzie sypkie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić aż zacznie odchodzić skórka. Dolać wina i doprawić oregano (ja miałam suszone - dałam ok. 3 łyżeczek). Dusić aż zrobi się gęsty sos (płyn powinien prawie całkiem wyparować).

Bakłażan delikatnie podsmażyć z obu stron.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, posypać natką pietruszki i wyłożyć 1/2 mięsa mielonego. Ułożyć kolejną warstwę bakłażana, posypać natką, wyłożyć resztę mięsa. Ostatnią warstwą powinien być bakłażan.

Z masła, maki i mleka zrobić sos beszamelowy (masło roztopić na patelni, dodać mąkę, smażyć aż zbrązowieje i stopniowo dodawać mleka ciągle intensywnie mieszając aż sos będzie gęsty). Zalać zapiekankę sosem i posypać startym serem.

Piec w 180 st przez 30minut.

Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    naprawdę pysznie wygląda ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika78

    pięknie się prezentuje, bardzo lubię tą potrawę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !