Sposób przygotowania

Do dużego kotła włożyć umyte i oczyszczone głowy wieprzowe,skórki oraz nerki zalać wodą tak aby mięso było przykryte i gotować do miękkości.Do gotującego się mięsa włożyć kaszę aby spęczniała (najlepiej wsypać ją w gazę i zawiązać aby się nie wysypała)po spęcznieniu wyjąć i przestudzić ugotowane mięso wyjąć obrać z kości i zemleć razem z obraną cebulą pokrojoną na cząstki w maszynce do mielenia mięsa przez średnie sitko,do zmielonego mięsa z podrobami i skórkami oraz cebulą dodać przestudzoną kaszę sól,pieprz i majeranek do smaku oraz wlać przez sitko krew i całość dokładnie wyrobić tak aby masa nie była zbyt gęsta ale także i za rzadka.Po wyrobieniu masy nakładać w oczyszczone jelita specjalną końcówką i zawiązać nićmi na końcach.Gotową kaszankę wkładać do wywaru od mięsa i parzyć w temp.70-80st.nie więcej ponieważ może popękać około 1,5 godziny.Po ugotowaniu wykładać z wywaru wieszać na kijach i schłodzić.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    z kaszy gryczanej jest o wiele lepsza kaszanka
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Pusia

    super, pychota

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !