Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort poczwórnie czekoladowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanka
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyzki
gorzka czekolada 50 g
maślanka 1,5 szklanka
olej 1 szklanka
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka
masa
śmietanka 500 ml
mascarpone 125 g
czekolada nadziewana 100 g
śmietanfix 2 opakowania
cukier puder 2 łyżka
skórka z pomarańczy 2 łyżka
Polewa:
margaryna 125 g
mleko 2 łyżka
cukier puder 2 łyżka
mleko w proszku 2 łyżka
kakao 2 łyżka
gorzlka czekolada 4 kostki
do ozdobienia
gorzka czekolada 5 kostek
biała czekolada 5 kostek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort poczwórnie czekoladowy

Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

Mokre składniki na ciasto mieszamy ze sobą.

Łączymy składniki suche z mokrymi.

Masę wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut ( do suchego patyczka).

Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części.

Za pomocą blendera schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

Nadziewaną czekoladę (smak pomorańcza-chilli) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z roztopioną czekoladą i skórką pomarańczy.

Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.

Dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Dwa kawałki ciasta przekładamy masą.

Przykrywamy trzecią.

Margarynę roztapiamy w garnuszku.

Dodajemy cukier puder, mleko i kakao i mleko w proszku.

Dokładnie mieszamy nie doprowadzając do zagotowania.

Następnie dodajemy czekoladę, mieszamy aż się rozpuści.

Gdyby polewa się zważyła dodajemy trochę zimnego mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Gorącą polewę rozsmarowujemy na torcie.

Całość posypujemy starta gorzką i białą czekoladą.

Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 17.01.2013 08:23
bomba!
annagebalska 17.11.2012 11:22
musi być przepyszny
czekoladka_m 02.08.2012 19:05
coś dla mnie;):) mniam!
Mienta 05.07.2012 19:11
jola W, ciasto, masa, polewa i ozdoby są czekoladowe ;)
1j1o1l1a1 05.07.2012 18:25
nie wiem jak wyliczono, że aż poczwórnie czekoladowy, ale...prezentuje sie apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak