Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik drożdżowy z truskawkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
sól 2 łyżeczka
cukier puder 200 g
mleko zimne 1/2 szklnka
olej roślinny 6 łyżek
truskawki świeże 500 g
woda 1/2 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik drożdżowy z truskawkami

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru, resztę przesiać z mąką. Do drożdży dodać mleko i wodę, wymieszać, dodać do mąki, wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej, wymieszać dłonią i dokładnie wyrobić na blacie. Odłożyć na 1,5- 2 h przykryte ściereczką. Przez czas wyrastania ciasta umyć, odszczypułkować i pokroić w plastry truskawki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (15- 25 cm), ułożyć na nim truskawki. Odłożyć do wyrośnięcia na 25- 30 minut, nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 17.05.2015 00:41
jak z bajki
niedozywiona 05.07.2012 16:22
niesamowicie wygąda, aż żal ściska serce, że zjeść nie można.
anja3107 05.07.2012 15:30
oczy by jadły ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak