Sposób przygotowania

Rozpoczynamy od sosu: na 1 łyżce oleju smażymy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Po chwili, gdy się zrumienią, dodajemy całą puszkę pomidorów. Można podlać trochę wodą. Myjemy 4 listki bazylii, drobno siekamy i dodajemy do sosu. Przyprawiamy całość papryką ostrą, solą ziołową i czosnkiem. Dodajemy jeszcze umytą, obraną i startą na tarce marchewkę. Dusimy do miękkości ok. 20 minut. Po tym czasie miksujemy sos blenderem na gładką masę, następnie zagotowujemy w garnku, dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze przez chwilę na malutkim ogniu. Sos można podlać wodą, by było go więcej, ale nie może być rzadki.
W tym czasie kroimy pierś z kurczaka na kostkę, wrzucamy na suchą patelnię. Dokładnie mieszamy z posiekaną drobniutko bazylią, papryką ostrą, solą ziołową i olejem. Smażymy do miękkości, można podlać trochę wodą i przykryć pokrywką.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy makaron polany sosem, a na wierzch kładziemy kawałki kurczaka. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    wyglada pysznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    ślicznie wygląda... musi być wyśmienite !
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    Pycchota.wyglada smwicie.
  • 0
    cooking-woman
    Opublikowano

    Joannasz3190

    Moje smaki :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    idealny sosik
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    wspaniałe smaki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !