Sposób przygotowania

Do zrobienia konfitury wykorzystujemy zdrowe, świeże czereśnie. Owoce myjemy, usuwamy szypułki, drylujemy z pestek. Do dużego garnka wsypujemy owoce, posypujemy cukrem żelującym i pozostałym cukrem, mieszamy. Całość podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia,, gotując przez ok. 5 minut, po czym dodajemy cukier z wanilią i nutą kardamonu, gotujemy cały czas mieszając do uzyskania szklistości owoców. Gotową, gorącą konfiturę nakładamy do wygotowanych słoików 330 ml i szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, po ostygnięciu słoiki umieszczamy w chłodnym miejscu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    polecasz jakąś szczególną odmianę czereśni na konfiturę?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Knorble http://www.szkolkarstwoagro.pl/odmiana/czeresnia/knorble-15-06l
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    wezmę pod uwagę jak będę kupował czereśnie do sadu. Ja mam bladoróżową i teraz owocuje mi drugi raz. Niestety większość idzie na pokarm dla szpaków. Ja się cieszę jak uda mi się popróbować. Jak dajesz radę z ptakami?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Ja dostaję czereśnie od koleżanki, u niej szpaków nie widziałam.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !