Sposób przygotowania

Schab kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy przyprawami z obu stron. Do średniego garnka wrzucamy obrane warzywa (kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały; wody nie powinno być zbyt dużo, mniej więcej połowę garnka). Zagotowujemy, dodajemy ziele i liścia laurowego. Na łyżce oleju podsmażamy mięso do momentu zabielenia. Po lekkim zarumienieniu wrzucamy kolejne kawałki schabu do gotującego się wywaru. W połowie podsmażania na patelnię (do mięsa) wrzucamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę (w całości lub przekrojoną na połowę). Zabielone mięso wrzucamy do wywaru. Gdy pieczarki będą podsmażone, zawartość patelni wrzucamy do mięsa, a na patelnię wlewamy ok. pół szklanki wody, zagotowujemy, a następnie wlewamy do wywaru. Gotujemy do miękkości mięsa, na koniec wyjmujemy warzywa i zaprawiamy mąką. Ewentualnie przyprawiamy sos do smaku. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !