Sposób przygotowania

* Grzyby opłukać, zalać 2-3 szklankami wody,odstawić na co najmniej 2 godziny.Pod koniec moczenia lekko posolić.Następnie ugotować w tej wodzie do miękkości.Grzyby odcedzić i drobno pokroić.
* Do kaszy dodać masło oraz wywar z grzybów i ugotować na sypko.Przestudzić i wymieszać ją z grzybami oraz posiekanym jajkiem.Dodać zmiażdżony czosnek.Doprawić solą,pieprzem i kminkiem.
*Z kapusty wykroić głąb.Główkę włożyć do garnka z wrzącą wodą,gotować ok.5 minut.Po kolei zdejmować liście i ścinać grube nerwy.Na największe liście położyć farsz,zrolować,boki podwinąć do siebie.
*Spód rondla wyłożyć połową odłożonych liści.Ułożyć na nich dość ciasno gołąbki.Kostkę bulionową rozpuścić w szklance gorącej wody.Bulionem zalać gołąbki.Przykryć pozostałymi liścikami.Oprószyć solą i pieprzem.Dusić pod przykryciem ok.40 minut.Przed podaniem polać nim gołąbki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !