Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem -5 łyżek na sztywną pianę. Dodać żółtka, jeszcze chwilę razem zmiksować. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko. Dodać suchy mak. Delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym 180 stopni 25-30 minut. Wiśnie z syropem wlać do garnka, dolać 150 ml wody zagotować. Żelatynę namoczyć w 1|2 szklance wody. Wlać do gorącego syropu z wiśniami i rozpuścić. Odstawić do tężenia. Dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w szklance gorącej wody. Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżki i ubić śmietanę. Gdy galaretka wiśniowa będzie tężała wlewać powoli do bitej śmietany i cały czas miksować. Bitą śmietanę wyłożyć na upieczony placek. Poukładać na śmietanie ptasie mleczko wciskając w środek. Gotowe ciasto polać tężejącą galaretką z wiśniami. Można posypać wierzch mielonymi orzechami. Wstawić ciasto do lodówki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    piekne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    piekne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    ale ciacho :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !