Sposób przygotowania

To porcja na dwie duże, lub trzy mniejsze chałki.

Do formy od maszyny do chleba wbijamy jajko. Dodajemy mleko zmieszane z wrzątkiem, rozpuszczone masło, sól, mąkę, cukier i drożdże (w takiej kolejności). Ustawiamy maszynę na wyrabianie ciasta (mam maszynę z Lidla, więc u mnie to program nr 6-ciasto zagniatane)
Oczywiście ciasto można wyrobić również ręcznie. Wtedy wszystkie składniki wrzucamy do miski, wyrabiamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części.

Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki zostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !