Sposób przygotowania

Białka jajek ubić na sztywno z odrobiną soli i na koniec dodać cukier, ubijać nadal do uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i ostrożnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (25 cm średnicy) i piec w temp. 180st , niestety ja musiałam robić to na "oko" bo nie sprawdziłam czasu.

Czereśnie wydrylować z pestek na patelni zrobić syrop z 1/2 szklanki cukru i 3 łyżek wody do gęstego syropu dodać czereśnie bez pestek i zagotować w syropie, następnie odcedzić z syropu i wystudzić. Do odcedzonego syropu dolać wodę tak, aby płynu było 2 szklanki i na tym ugotować budyń do gorącego budyniu dodać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Budyń z galaretką dokładnie wystudzić i utrzeć z masłem na gładki krem pod koniec ostrożnie wymieszać z czereśniami.

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wystudzić, zimną żelatynę ubić ze śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem.

Na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy wyłożyć całą masę budyniową na nią wyłożyć bitą śmietanę i posypać sporą ilością owoców, następnie ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Zapachniało latem i owocami skąpanymi w słońcu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Cudny i pyszny!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !