Sposób przygotowania

Śliwki, figi, morele, jabłka i daktyle pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać sokiem pomarańczowym.
Dosypać żurawinę, rodzynki i cukier trzcinowy.
Dusić pod przykryciem 30-45 minut aż owoce zmiękną.
Odkryć garnek, dodać sok z cytryny i limonki i dusić, aż owoce odparują i masa zgęstnieje.
Można częściowo zmiksować.
Masę ostudzić do temperatury ok. 50 stopni C i wlać miód - mieszać, aż całość się połączy i utworzy jednolitą masę.
Powidełkami napełnić wyparzone małe słoiczki aż po sam brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i pozostawić do ostygnięcia nakrywając kocem lub grubym ręcznikiem.
Kiedy słoiczki zupełnie ostygną wstawić je do lodówki.
Każdą porcję wybierać czystą i suchą łyżeczką, inaczej może nam spleśnieć pozostała zawartość słoiczka!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    mniam ! Lubię takie :)
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika63

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marta1986

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !