Sposób przygotowania

Warzywa myjemy. Cukinię i bakłażana obieramy. Cykorię pozbawiamy zewnętrznych liści i gorzkich kaczanów, obficie solimy. Bakłażana kroimy na plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i obficie solimy, po czym odstawiamy na kilkanaście minut. Cukinię i pomidory kroimy na plastry. Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę - tak, aby powstała gęsta masa. Chwilę smażymy, po czym wlewamy zimne mleko. Gotujemy aż sos zgęstnieje do konsystencji śmietany. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, gałka i tymiankiem. Gdy trochę wystygnie dodajemy starty żółty ser. Cykorię i bakłażana płuczemy z nadmiaru soli. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do miękkości około 45min w temp. 180stopni. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę tak, aby sos z wierzchu się przyrumienił.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !