Sposób przygotowania

Trawę cytrynową umyć i przekroić wzdłuż. Paprykę chili pokroić na cienkie paseczki. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki wraz z żurawiną smażyć na oleju przez 5 minut, często mieszając, na końcu dodać łyżkę imbiru. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Przyprawy zdjąć z ognia i połączyć z mlekiem kokosowym (niesłodzonym), a następnie dolać 600 ml wody lub bulionu warzywnego. Zagotować, a następnie dodać cukinię i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie obrać liczi (świeże lub z puszki) i dodać do zupy. Limonkę wycisnąć. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Sok z limonki i kolendrę wymieszać z sosem rybnym lub sojowym i dolać do zupy. Podawać z prażonymi, solonymi orzechami włoskimi.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    tessinka

    Egzotyczna i apetyczna :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super pomysł:)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    lubię azjatyckie zupy
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    musi być smaczna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mm

    uwielbiam takie smaki! zupa jest genialna, na pewno :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo ciekawy zestaw
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    nigdy nie jadłam takiej zupy i jestem bardzo ciekawa jak ona smakuje?
  • 0
    original
    Opublikowano

    miszelka

    najbardziej intrygujące w tym przepisie jest liczi :)
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    alez skąplikowana
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ania28

    wszystkie smaki jakie lubię (szkoda że moi domownicy nie)! ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mihu

    do wypróbowania!
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Lubię tajskie zupy z trawą cytrynową, limonką, chili, mlekiem kokosowym i krewetkami - jedyne składniki, do jakich nie mogę się przekonać, chociaż staram się przełamać niechęć, to świeża natka kolendry i sosy rybne/ostrygowe... Z kolendrą to sprawa dość ciekawa - lubię ziarenka i nawet korzystam z natki suszonej - ale świeża mi nie pasuje, ma dziwny smak i zapach :/
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kulinarna Ja

    pyszności!
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszkalider

    Rewelacyjna zupka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    na pewno pyszna zupka
  • 0
    original
    Opublikowano

    oilliwka

    Pięknie wygląda i na pewno też smakuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !