Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata kilka liści
pomidor 3 sztuki
rzodkiewka 5 sztuk
ogórek zielony 1 sztuka
filet z łososia 200 g
sos
oliwa 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
sok z cytryny 0,5 sztuki
sól
pieprz
koperek 1 łyżka
miód 1 łyżka
botwinka 1 liście
cebula czerwona 0,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem

Sałatę i botwinkę umyć, potargać na mniejsze kawałki (jeśli liście ma już miękkie, włóżcie je na noc do zimnej wody – rano będą odżywione i kruche – idealne do sałatki). Pomidory i rzodkiewki umyć pokroić w ćwiartki, ogórka obrać pokroić w kosteczkę, dodać do sałat.

Przygotować sos: wymieszać oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, startą na tarce cebulę, posiekaną drobno kolendrę – sos podzielić na 2 części. Z jednej części zamarynować rybę, odstawić na 15 minut – następnie zgrillować bądź usmażyć na suchej patelni. Do drugiej części dodać miód, polać sałatkę przed podaniem, na wierzch ułożyć kawałki łososia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdalea 27.06.2012 17:14
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak