Sposób przygotowania

Ugotuj ziemniaki na parze, ewentualnie w osolonym wrzątku. Odcedź. W międzyczasie roztop masło w małym rondelku na średnim ogniu. Masło zawiera prawie 20% wody, więc zacznie się tworzyć piana. Kiedy woda już wyparuje, piana zniknie, a temperatura tłuszczu zacznie rosnąć. Zawarte w maśle około 1-2% białka zaczną się zrumieniać. Po chwili znowu wytworzy się piana. Delikatnie zakręć rondlem i uważnie przyglądaj się zmianom. Kiedy drobinki białka zmienią kolor na złotawo-brązowy i zaczną wydzielać orzechowy aromat natychmiast zdejmij z ognia i przelej do zimnej miski, żeby obniżyć temperaturę. Rozgnieć ziemniaki, dodaj do nich zbrązowione masło, gałkę muszkatołową, zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    parysek10

    brzmi zachęcająco

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !