Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 1 łyżeczka, suchych
woda 1 szklanka (niepełna)
tymianek 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka (około)

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia

z mąki, drożdży, 1 łyżki oliwy, wody i 0,5 łyżeczki soli zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około godzinę żeby wyrosło.
Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy i wykładamy na posypaną mąką blachę. Rozciągamy równomiernie na całą blachę i zostawiamy na około 15 minut, żeby podrosło.
Robimy kciukiem wgłębienia w cieście. Smarujemy po wierzchu łyżką oliwy, sypiemy gruboziarnistą solą i tymiankiem. Jeśli ktoś lubi można rozłożyć na wierzchu zielone oliwki, lub posiekane suszone pomidory.Tymianek można zastąpić lub wymieszać z rozmarynem i bazylią.
Piec około 25 minut w 200 stopniach.
Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła.
Najbardziej lubię focaccie moczoną w dobrej oliwie z oliwek z kapką octu balsamicznego.
Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250ml.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak