Sposób przygotowania

z mąki, drożdży, 1 łyżki oliwy, wody i 0,5 łyżeczki soli zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około godzinę żeby wyrosło.
Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy i wykładamy na posypaną mąką blachę. Rozciągamy równomiernie na całą blachę i zostawiamy na około 15 minut, żeby podrosło.
Robimy kciukiem wgłębienia w cieście. Smarujemy po wierzchu łyżką oliwy, sypiemy gruboziarnistą solą i tymiankiem. Jeśli ktoś lubi można rozłożyć na wierzchu zielone oliwki, lub posiekane suszone pomidory.Tymianek można zastąpić lub wymieszać z rozmarynem i bazylią.
Piec około 25 minut w 200 stopniach.
Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła.
Najbardziej lubię focaccie moczoną w dobrej oliwie z oliwek z kapką octu balsamicznego.
Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250ml.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !