Sposób przygotowania

CIASTO: białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewam przez gęste sitko i dokładnie mieszam z płatkami owsianymi. Powstałą mieszankę dodaję partiami do masy jajecznej miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaję roztopione i przestudzone masło oraz letnią wodę, delikatnie miksuję.

Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180*C i piekę 12 minut.

Jeszcze gorące ciasto wykładam na lnianą ściereczkę, delikatnie zdejmuję papier do pieczenia, a ciasto razem ze ściereczką zwijam w roladę. Odkładam do całkowitego wystygnięcia.

KREM: połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą miksuję z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i łączę z czekoladą i serkiem. Krem wkładam na 30 minut do lodówki.

Odsączone z syropu brzoskwinie kroję na drobne kawałki.

Wystudzone ciasto rozwijam, równomiernie rozsmarowuję krem i wykładam pokrojone brzoskwinie. Ponownie zwijam roladę. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    daria2911

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczna rolada
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    anemonku, jak ty to robisz? pyszności!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    zjadłabym....takie apetyczne ciacho:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    To moja pierwsza w życiu rolada, aż sama jestem zdziwiona, że to takie łatwe. Misia z tą roladą nie ma żadnych problemów, bardzo łatwo ciasto się zwija i nie pęka. Polecam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszne ciasto ja bardzo takie lubię
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    sama słodycz
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    przepyszna rolada, a jak na pierwszą to duże BRAWO!
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję bardzo, to chyba szczęście nowicjuszki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Rzeczywiście bardzo apetyczna ta rolada. Czekamy na następne ;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ilona15

    Ciasto bardzo apetycznie wygląda, przepis powędruje do wypróbowania, bo jednak nie wszystkie chcą się tak pięknie zwijać bez popękania
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    To ciasto jest bardzo "elastyczne" zupełnie nie miałam problemów ze zwinięciem rolady i ciasto nie popękało. Nie jest tak delikatne jak biszkoptowe, jest bardziej "ciężkie", ale jak dla mnie, bardzo smaczne. Polecam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna23

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Z takim kremem to prawdziwa ambrozja.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    ja tez bym sobie zjadła cos takiego
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    A co tam,że idzie w boczki.Jakieś przyjemności trzeba mieć,prawda?
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Święta racja.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    pyszności,,,
  • 0
    fb_img_1444562273221
    Opublikowano

    Poison1988

    wszelkiego typu rolady to moja wielka słabość! :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    rewelacyjnie wygląda
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    genialna!!!
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    przepyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    kusi wyglądem i smakiem
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    prezentuje się rewelacyjnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    Bardzo podoba mi się ta Twoja rolada :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    wygląda zachęcająco :) zjadłabym teraz kawałeczek :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !