Sposób przygotowania

Obraną i oczyszczoną z nasion dynię kroję w dużą kostkę, przekładam do garnka, dodaję pół litra bulionu i gotuję do miękkości.

Na patelnię wlewam oliwę z oliwek i smażę plastry boczku, następnie dodaję pokrojoną cebulę i razem smażę, aż boczek i cebula będą rumiane. Zawartość patelni przekładam do garnka z dynią, wlewam pozostały bulion. Dodaję starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę gotuję.

Zdejmuję garnek z ognia, wyjmuję plastry boczku, odkładam je na bok, bo nie będą mi już potrzebne. Zupę doprawiam solą, czerwonym pieprzem, ostrą papryką. Zupę miksuję blenderem na gładki krem.

Na suchej i rozgrzanej patelni smażę pokrojone na cienkie plasterki pieczarki. Zupę podaję z plasterkami smażonych pieczarek i posypaną świeżą kolendrą i czerwonym pieprzem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika78

    Super!
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    oryginalny krem-zupa!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Twoje zupki zachęcaja do jedzenia.
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ubóstwiam dyniową, z pieczarkami wygląda świetnie..
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    przyznam szczerze że jeszcze nie robiłam,ale kolor ma piękny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    zapowiada się bardzo smacznie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    apetyczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    alaaa, musisz nadrobić zaległości, bo dyniową można zrobić na różne sposoby, tak jak lubisz, a napewno Ci posmakuje.
  • 1
    original
    Opublikowano

    KasiaK90

    wygląda bardzo apetycznie:) aż chce się jeść
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pysznie i piękne podane
  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetna zupka,a w połączeniu z pieczarkami nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Zachęcająca propozycja- chętnie spróbuje
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Polecam, bo gotuję różne zupy z dyni, a ta jest wyjątkowo udana.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    uwielbiam wszystkie dyniowe :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ja również, a w tej wersji smakuje mi wyjątkowo.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !