Sposób przygotowania

Do wrzącego bulionu wrzucamy granulat sojowy i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu ciągle mieszając, aż granulat zmięknie,a płyn się wchłonie. Jeśli granulat jest już miękki, a jeszcze nie cały bulion się wchłonął, to nadmiar odlewamy. Jeśli wchłonie się cały płyn, a granulat jeszcze nie będzie miękki to dolewamy trochę wody i gotujemy nadal. (dużo zależy od granulatu na jaki trafimy).

Odstawiamy żeby lekko przestygł.

Siekamy drobno cebulę, pieczarki ścieramy na tarce w wiórki. Lekko solimy i obficie pieprzymy. Smażymy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, aż cebula zmięknie, a nadmiar wody z pieczarek odparuje.
Usmażoną cebulkę z pieczarkami wrzucamy do naczynia z ugotowanym granulatem. Mieszamy. Dodajemy tartą bułkę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawy. Całość mieszamy. Sprawdzamy smak. W razie potrzeby dodajemy soli.
Teraz wbijamy jajko lub dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy masę na kotlety. Jeśli jest zbyt luźna dosypujemy bułki, jeśli zbyt gęsta, to trochę wody.

Lepimy niewielkie kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano na oleju.

Odsączamy na papierowych ręcznikach.

Najsmaczniejsze są podane z ziemniakami lub ryżem, z dużą ilością surówki.

Smacznego :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !