Sposób przygotowania

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy ciasto z:
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru pudru
1i1/2 szklanki mąki (może być pół na pół pszenna z krupczatką)
2 żółtka
1 białko
2 łyżki zimnej wody
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wymieszać.Dodać mąkę. Szybko ugnieść do połączenia składników. Dodać wodę. Zagnieść z ciasta kulę. Schłodzić ok 30 minut w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem foremkę do tarty. na wierzch położyć folię aluminiową i wysypać fasolę lub groch. Piec w 200 stopniach ok. 10 minut po czym zdjąć fasolę i folię. Posmarować wierzch białkiem i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Z pozostałych składników przygotowujemy krem:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałą szklankę rozmieszać z budyniami, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Gdy trochę przestygnie wymieszać z bezami i wylać na ciasto.
Ozdobić truskawkami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !