Sposób przygotowania

Porzeczki przebrać, usunąć kawałki szypułek, umyć i dokładnie osączyć.
Na dno dużego czystego słoja (najlepiej wyparzonego) włożyć liście czarnej porzeczki.
Przesypać następnie porzeczki do słoja i lekko rozgnieść - zasypać cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę z cytryny i zalać wódką.
Wymieszać, zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie w nasłonecznione miejsce.
Po tym czasie wylać całość na sito wyścielone kilkoma warstwami gazy lub tetrą.
Po dokładnym odcieknięciu wycisnąć pozostałość z sitka.
Płyn można dodatkowo przelać przez papierowy filtr do kawy.
Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 miesiące.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    Z porzeczek nalewki nie piłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    daria2911

    muszę spróbować :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Gabriela8

    mój mąż lubi taką
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika63

    uwielbiam nalewki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !