Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa "laminowana"

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 25 dag
sól
sos sojowy 1 łyżka
woda 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 łyzka
mąka pszenna pół szklanki
imbir starty 1 łyżeczka
jajko
woda 3 łyżki
słonina 10 dag
mąka ziemniaczanan 2 łyżki
zielona pietruszka
olej dużo
wódka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa "laminowana"

Polędwicę najpierw pokroić w plasterki grubości 1\2 cm . Do miseczki wsypujemy sól , sos sojowy , wódkę i imbir , wymieszać te składniki aby się połączyły, wkładamy mięso do tej mieszanki i tak zostawiamy na 30 minut . W tym czasie jajko roztrzepać z 1 1\2 łyżki wody , wsypać mąkę pszenną i ubić na jednolite ciasto. Słoninę kroimy na cienkie plastry . Mięso zanurzamy najpierw w cieście , obkładamy słoniną potem układamy na desce , przycisnąć dłonią . Olej mocno rozgrzać . Resztę wody 1 1\2 łyżki wymieszać z mąką ziemniaczaną , dodać do pozostałej ilości ciasta, wymieszać. Mięso obłożone słoniną zanurzyć w cieście i kładziemy już na rozgrzany głęboki tłuszcz , smażymy tylko 4 minuty , zwiększamy płomień i smażymy jeszcze 3 minuty. Powinno nabierać złotego koloru . mięso wyjmujemy łyżką cedzakową , odsączamy z oleju , przekładamy na deskę przekroić na połówki jednym uderzeniem np. tasaka lub bardzo ostrym nożem układamy na gorącym półmisku , ładnie dekorujemy natka pietruszki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa52 21.08.2012 06:37
super
Ewa52 21.08.2012 06:37
super
bgs1984 23.06.2012 13:41
mniam
marzenciak1985 23.06.2012 13:36
mniam
marzenciak1985 23.06.2012 13:36
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak