Sposób przygotowania

najpierw przygotować blaty bezowe,mocno schłodzone jajka wyjąć z lodówki i oddzielić białka od żółtek ubić zaczynając od wolnych obrotów miksera a kończąc na najwyższych,stopniowo dodawać cukier i pod koniec mąkę wymieszaną z cukrem,ubijać tak długo aż masa będzie lśniąca i stawiała opór mieszadełkom miksera,przełożyć masę na blachę wyłożoną pergaminem i podzielić najlepiej na dwa blaty upiec w temp.100st.ok.2godz.Żelatynę zalać odrobiną wody i odstawić jak spęcznieje to rozpuścić.Truskawki przebrać,umyć,odszypułkować 1/3 zmiksować z 1/3 cukru pudru i wymieszać z 1/3 rozpuszczonej żelatyny,powstałą masą posmarować upieczony blat bezowy na nim układać połowę pokrojonych truskawek.W naczyniu ubić śmietanę z cukrem waniliowym na sztywno wlać pozostałą żelatynę wymieszać i wylać na truskawki wyrównać,przykryć drugim blatem bezowym posypać cukrem pudrem i udekorować resztą truskawek.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    AURELKA

    pracochłonny chyba ale coś za coś
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Taki torcik musi być pyszny.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pyszny pomysł, zwłaszcza latem :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !