Sposób przygotowania

Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto (180° 40 minut). Krem: żółtka ubić na sztywno z cukrem, połączyć z maizena i wrzucić na gotujące mleko.Gdy zacznie się robić "jajecznica" zacząć mieszać i chwile gotować do zgęstnienia. Następnym krokiem jest przygotowanie tzw. syropu do nitki : zagotować wodę z cukrem do 120° ( nie dopuścić do karmelizowania). Masa bezowa: ubić dokładnie białka z cukrem dolewając bokiem ciepły syrop. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i jeszcze ciepłą dodać do kremu. Następnie dodawać powoli do kremu masę bezowa, mieszając od dołu. Tak przygotowanym kremem przełożyć biszkopt i dorzucić kilka malin. Część kremu zostawić na wykończenie. Na wierzchu tortu , przy użyciu szprycy ułożyć bezy (z kremu) , które należy opalić palnikiem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    bardzo ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    bardzo chętnie spróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    mniam mniam;)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wygląda wspaniale, czy maizena to skrobia kukurydziana?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    tak
  • 1
    original
    Opublikowano

    berys18

    śliczny torcik
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pycha deser !!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    świetny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Wygląda przepysznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zielonamorelka

    ciekawy przepis.czegoś takiego jeszcze nie jadłam
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    przepis fajniutki ale z tym opalaniem to chyba nie dam rady....
  • 1
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    ładnie wygląda;)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    co to ta mazeina jest ,pierwszy raz eis z czymś takim spotkałam.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    maizena to skrobia kukurydziana
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    fajnie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    super wygląda
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    o takim kremie jeszcze nie słyszałam:)brzmi pysznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    usmiech

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    fajne ciacho
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    poproszę kawałek :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Smakowity deser.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    taki bym zjadła

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !