Sposób przygotowania

To mój pierwszy kurczak pieczony w panierce, zawsze jakoś omijałam taki temat z daleka, wydawało mi się że w domowych warunkach chrupiąca panierka z piekarnika jest nie możliwa, nie miałam racji!

Wszystko poszło zgodnie z planem użyłam posypki do tortów z orzechów ziemnych, możesz użyć całych orzechów do posiekania ale pamiętaj by dodać ich więcej.

- 6 części kurczaka (choć panierki starczy na 12 części)
Panierka
- szklanka posypki orzechowej z orzechów ziemnych
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka curry Prymat
- 150 ml wody

Wsyp orzechy, płatki owsiane, curry do części ucierającej blendera. Włącz i miksuj aż masa orzechowa zacznie się brylować. Zatrzymaj siekanie, dodaj wody i mieszaj dalej w urządzeniu masę na puch.

Części kurczaka wcześniej lekko przypraw solą i pieprzem czarnym. Panierka powinna mieć konsystencję kleistą. Każdą część kurczaka dobrze wysmaruj panierką z każdej strony.

Nagrzej piekarnik na 150 stopni. Kurczaka ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia, tak by kawałki się nie stykały. Piecz 45 min. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz końcowe 15min. Tym sposobem starałam się uniknąć by panierka się zbytnio spiekła, a kurczak miał czas się uprażyć pod panierką.

Panierka pięknie zamknęła soczystego kurczaka, przepyszny sposób na obiad.

Komentarze

  • 1
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    ale super pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    wyglada niezle
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    prezentuje się kusząco :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczny kurczak
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Taki kurczak to musi być coś!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !