Sposób przygotowania

W niewielkim garnku z grubym dnem zagotować wodę z dodatkiem masła i soli.
Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, mieszając sprawnie, aby nie powstały grudki, a całość się nie przypaliła.
Masa powina być szklista i odchodzić od ścianek garnka.
Pozostawić masę do ostygnięcia.
Zmiksować ciasto dodając po 1 jajku, aż będzie zupełnie gładkie i jednolite.
Ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Blachę wysmarować tłuszczem i wyciskać średnie porcje ciasta, w sporych odstępach (rośnie!), na kształt koła.
Piec w temperaturze 200*C, z termoobiegiem, przez 25-30 minut - pilnując, by się nie przypalały.
Po upieczeniu pozostawić ptysie do ostygnięcia.
W tym czasie ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietaną z dodatkiem cukru pudru.
Ostudzone ptysie przekroić w poprzek i nadziać bitą śmietaną.
Posypać wierzch cukrem pudrem.

W dniu zrobienia ptysie są dość twarde - na następny dzień miękną od bitej śmietany.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    smaczniutkie :)
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Niestety, pozostało po nich tylko wspomnienie ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    ojej piękne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    smaczne
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>* Zapraszam serdecznie do wypróbowania moich różnorodnych przepisów - każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :) *</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    eagle

    Uwielbiamy ptysie !
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Katarzyna54

    mniam mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Stenka

    dobre i ładnie wyglądają na paterze z ciastami
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Jak mam ptysie, to inne ciasta już nie są mi do szczęścia potrzebne ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Adam/ZUB3R

    smaczne ptysie
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Szkoda, że takie kaloryczne, bo uwielbiam!
  • 1
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    smakowicie,że chce sie jeść

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !