Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z gruszką i orzechami
Cebulę posiekać, drobno pokroić szczypiorek.
Orzechy zmielić jak najdrobniej - najlepiej na mączkę.
Gruszki obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki warzywnej.
Kiedy smalec jest już wytopiony dodać posiekaną cebulę, orzechy, sól ziołową i pieprz do smaku.
Kiedy cebula będzie miękka - dodać utartą gruszkę i szczypiorek - mieszać kilka minut, aż się dokładnie połączą z płynnym smalcem - pozostawić na małym ogniu ok. 10 minut.
Smalec zestawić z ognia, pozwolić mu nieco ostygnąć, a następnie spróbować i ew. doprawić ponownie do smaku.
Zlać do słoiczków, po sam brzeg, a następnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami.
Kiedy zupełnie ostygnie wstawić do lodówki.