Sposób przygotowania

Białka ubijamy z 15 gram cukru na sztywno. Żółtka, resztę cukru i cukier waniliowy ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do tej masy po łyżce maki. Następnie energicznie mieszając dodajemy ubite białka. Wylewamy masę do formy o średnicy 22-24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut na dole piekarnika. Studzimy. Przekrawamy na dwa placki. Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu dodając ¼ mniej wody. Przegotowujemy krem. Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, gotujemy. Do pozostałego mleka dodajemy olejek i przesianą mąkę, dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i chwilę razem gotujemy. Studzimy. Masło ucieramy i łączymy ostrożnie z zimnym budyniem. Biszkopt przekładamy kremem. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !