Sposób przygotowania

Mąkę (bez 2 łyżek) przesiać z cukrem pudrem. Posiekać z masłem. Powinny zrobić się takie drobne grudki. Wyłożyć ciastem blachę (ja piekłam z podanej ilości składników w tortownicy 24cm) i włożyć do nagrzanego do 170 st (z termoobiegiem) piekarnika. Piec przez 10 min do lekkiego zbrązowienia.

Wymieszać cukier, make (2 łyżki) i sól. Żółtka roztrzepać i połączyć ze śmietanką. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać dokładnie. Następnie dodać owoce i raz jeszcze wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód i piec ok 50min w 170st z termoobiegiem.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę (najlepiej cukier dodawać stopniowo po łyżce i ubijać). Wyłożyć pianę na upieczone ciasto i włożyć do piekarnika jeszcze na ok 10 min (aż beza będzie lekko złota) - 170st tym razem bez termoobiegu.

Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Sprawdzałam - lepiej smakuje zimne niż ciepłe :)

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    muszę wypróbować przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !