Sposób przygotowania

W sporym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy muszle,nie gotujemy lecz nakrywamy garnek i zostawiamy tak makaron na ok 15 minut. Osączamy i studzimy. Ricottę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szpinakiem. Lekko solimy.

W rondelku zagotowujemy śmietankę i gotujemy ją na małym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Wkruszamy do niej sewr pleśniowy i jeszcze gotujemy mieszając tak,by powstał sos. Przed końcem gotowania dodajemy posiekane orzechy.

Ostudzone muszle faszerujemy ricottą,układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy powstałym sosem. Nakrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 20 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !