Sposób przygotowania

Dynię pokroić w kawałki i ugotować do miękkości, odsączyć na durszlaku, a kiedy troszkę przestygnie, przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem.

Ser wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do niego masę dyniową i dokładnie wymieszać, odstawić, żeby masa całkowicie ostygła.



Z podanych składników wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, zawinąć je na około 10 minut z folię i odstawić, będzie się łatwiej rozwałkowywać.

Ciasto rozwałkowywać na cieniutkie placki (około 2mm). łatwiej jest zrobić tak, by na brzeg ciasta nakładać farsz, zakładać brzeg ciasta i wycinac pierogi szklanką lub specjalnym wycinakiem.

Pierogi układać na posypanym mąką blacie. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z olejem. Kiedy woda się zagotuje, delikatnie wkładać po kilka pierogów, zamieszać. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotowac jeszcze około 4 minut.

Ugotowane pierogi wyjmowac łyżką cedzakową do miski z zimną wodą. Podawa od razu, można ze śmietaną kwaśną lub bitą.

Jeżeli ktoś chce pierogi przechowywać, należy po wyjęciu z miski z wodą przekładać je do dużej miski, lekko przelać olejem i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, żeby się nie sklejały.

Z takiej porcji wyszło mi około 40-50 pierogów.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    zdynia pierogów jeszcze nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    Polecam :) ja najbardziej lubię wersję z twarogiem kozim :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata34

    Nigdy takich nie jadłam..ciekawe jak smakują
  • 0
    original
    Opublikowano

    qrasnqleq

    oj...ten przepis to mnie zaskoczył...chyba się skuszę :-)
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Uwielbiam dyniowe potrawy :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    bajecznie wygląda to nadzienie:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !